Nieuwsblad voor LEGO bouwers

Nummer 53 Oplage 165.000

…en een opbouwend

1992!

Om te beginnen wensen we al onze LEGO® krant lezers een kern- gezond en heel ge- lukkig nieuwjaar. Met LEGO SYS- TEM? , DUPLO® en TECHNIC® zullen jullie vast veel speelpret S beleven en bouwplezier hebben. Het wordt voor jullie vast en zeker

een „„opbouwend”’ jaar. Laten we hopen dat voor de kinderen in de hele wereld 1992 ook opbouwend wordt!

Dit jaar zal de LEGO krant bol staan van allerlei nieuwtjes. Kijk op de mid- denpagina’s maar eens naar alle nieuwe Miniland dozen die er in januari bij komen. En dan februari: een heel nieu- we serie, die „Paradisa” heet. De nieuwe Miniland dames hebben zelfs paardestaarten! Dat komt natuurlijk omdat er ook veel paarden bij zijn.

Bij de Miniland en Paradisa dozen vin- den jullie windsurfers. Daarom leek het ons een goed idee om eens wat meer te vertellen over weer en wind, want zon- der wind is surfen natuurlijk on- mogelijk.

Voor de peuters komt er in februari een groene grondplaat. Deze DUPLO grond- plaat zal vooral van pas komen bij de dierentuin en de boerderij.

Er komt in februari bovendien nog een nieuwe grote DUPLO speelton. Daarin zitten verschillende grappige dierenkop- jes waarmee allerlei eigen dieren kunnen worden gebouwd.

Natuurlijk ruimen we weer plaats in voor een paar bouwkunstenaars, die het felbegeerde certificaat voor LEGO Meesterbouwer krijgen. En je kunt weer een kansje wagen om met de puzzel een LEGO doos naar keuze te winnen.

Dus heel veel leesplezier en bouw er iets moois van in 1992,

De volgende krant ligt begin maart al- weer in de LEGO winkel. Vergeet dus niet om die op te halen.

De LEGO krant redaktie

| Ld | „Octan’’,

een nieuwe oliemaatschappij in Miniland

Van onze plaatselijke Miniland

correspondent

Jullie hebben vast wel eens gehoord dat benzine met een hoog „octaan”’ gehalte beter is dan als er minder „octaan”’ in de benzine zit. Scheikundigen weten dat „octaan’’ een zogenaamde verzadigde koolwaterstof is met acht koolstof- atomen (CH 2).

Maar niemand wist nog wat „„Octan”’

Onder de palmbomen vind je

Van onze medewerkster verre reizen

betekende tot het tankstation in Mini- land werd geopend. Daar bleek dat Miniland nu een eigen oliemaatschappij heeft, die „Octan”’ heet. Vanzelf- sprekend vinden alle Miniland bewoners dat super. Alle Minilanders tanken dan ook uitsluitend bij hun eigen „„Octan” tankstation. En zelfs de nieuwe race- auto’s rijden nu sneller dan ooit op de nieuwe brandstof.

Opzienbarend nieuws voor reislustigen is er sinds Paradisa is ontdekt.

Vanaf februari boek je een reis naar de speelgoedwinkel en haalt daar één van de nieuwe Paradisa dozen. Vanaf dat moment ben je in je gedachten in een paradijselijke omgeving.

Hier zie je op de bruine vos de verslag- geefster, die op de Paradisa Paarden- ranch een fantastische tijd heeft mee- gemaakt.

Voor de andere Paradisa mogelijk- heden is elders in dit blad plaats

aemaalkt

Winter 1992

Uitgave van

LEGO Nederland BV Postbus 18

9860 AA Grootegast

LEGO krant redaktie Postbus 98 9460 AB Gieten

De LEGO organisatie

Jullie kennen natuurlijk allemaal het be- kende LEGO beeldmerk. Maar de LEGO groep brengt speelgoed uit onder 3 ver schillende merken. Kennen jullie die? Je ziet ze hierbij opgenomen. DUPLO is voor baby's en peuters, LEGO SYSTEM is een nieuw merk maar daaronder zijn nu alle bekende dozen van het LEGO speel- systeem te vinden. Kijk maar naar de verschillende mogelijkheden. En dan is er LEGO TECHNIC waarbij technisch in- zicht wordt bijgebracht. LEGO TECHNIC is er voor beginners, voor ervaren bou- wers en er zijn dozen voor zéér ervaren bouwers: het neusje van de zalm met pneumatiek, programmeer mogelijkhe- den, motoren, het „Flex systeem en zelfs komt er een echte luchtcompres- sor bij.

En... nog iets dat heel belangrijk is: je kunt DUPLO combineren met LEGO SYSTEM en LEGO SYSTEM met LEGO TECHNIC. Daarom biedt LEGO eigenlijk onbegrensde mogelijkheden.

reen

In deze krant vind je:

2 Door weer en wind

3 Wat een blaaskaak overkomen kn (voorlees) verhaal

4 Miniland: een stad om van te dromen en om mee te spelen

5 Paradijselijk speelleven op „‚Paradisa”’

6 Leuk nieuws voor peuters: DUPLO spelpret Bouwkunstenaars

1 Paradijspuzzel

8 Wetens(wjaardigheden en de Snuitmuis in actie

Wat is een regenboog? Waarom is de hemel blauw? Hoe komt het dat er wind is?

Door Weer en

Tegenwoordig zorgen satellietfoto's en computers ervoor dat we voorspellingen kunnen doen over het weer. Vroeger moest dat anders. Een molenaar kon aan de wolken heel goed zien wanneer hij de wieken van z'n molen kon laten draaien. Nog veel vroeger, honderden jaren gele- den, vertelden ook dieren wat voor weer het zou worden. Als een spin een groot web maakte, werd het mooi weer. Als een spin maar een klein-web bouwde, kon je er zeker van zijn dat er veel wind zou komen.

De regenboog Jullie weten natuurlijk allang dat de zon ons licht geeft. Het wordt donker als de zon onder gaat en het wordt weer licht als-ie opkomt. Dat licht komt „wit”* over. Maar eigenlijk bestaat dat „„witte licht” uit verschillende kleuren, die sa- men „„wit’’ geven. Maar die je ook uit elkaar kunt halen. De verschillende kleuren van dat zonlicht hebben grotere en kleinere golven. Als je nu die golven ergens doorheen laat gaan, dan kun je de verschillende kleuren zien. En dat is nu precies wat er gebeurt als er een re- genbui is en tegelijk de zon schijnt. Door het regenwater wordt het „„witte’” licht van de zon in de kleuren van de re-

Tr genboog omgebogen. En weet je wel

wat die kleuren zijn? Vast wel, het zijn: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Dus heel eenvoudig gezegd: een regenboog is het licht van de zon, dat door de regen wordt omgebogen in de kleuren waaruit het zonlicht bestaat.

De blauwe lucht Om onzeaarde zit de dampkring. Dat heet zo omdat er veel waterdruppeltjes in de lucht zitten. Hele kleine, dus niet als regen, maar gewoon als een beetje vochtig. Zo zijn er ook hele kleine stof- deeltjes in onze atmosfeer. Als de zon laag door een raam naar binnen straalt, dan zie je ook vaak hele kleine stofjes in de kamer. Ook al is die pas helemaal schoon gemaakt. De zonnestralen worden door die water- druppeltjes en stofdeeltjes verstrooid. Het blauwe licht uit die zonnestralen is kortgolvig licht en dat is meestal het enige licht dat we zien. Het is ook nog zo dat, hoe minder stof-en water- deeltjes er zijn, hoe blauwer de lucht wordt. Daarom is het in een vliegtuig dat bijvoorbeeld heel hoog vliegt, waar minder vocht en stof is, goed te zien dat de lucht daar veel blauwer is dan op aarde.

Wat is wind? Je weet dat het een heel klein beetje kan waaien. Maar het kan ook zo stormen, dat bomen als lucifertjes knappen. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Bij warme lucht gaan de lucht- deeltjes verder uit elkaar en dat maakt dat de lucht lichter wordt en opstijgt. Als díe lucht omhoog gaat, dan krijg je daaronder dus minder lucht en dat betekent een lage luchtdruk. Als lucht koud wordt, dan gaan de deeltjes meer naar elkaar toe en de lucht wordt dan zwaarder en daalt neer. Daaronder ontstaat dan een hoge lucht- druk.

Wind

Warme lucht stijgt op, geeft lage luchtdruk (L) Koude lucht daalt naar beneden en geeft hoge luchtdruk (H)

Net als water, gaat lucht van hoog naar laag. Doordat de luchtdeeltjes dus van hoge luchtdruk naar lage luchtdruk (een depressie) bewegen, ontstaat er wind. Hoe hoger de luchtdruk aan de ene kant en hoe lager de luchtdruk aan de andere kant, hoe harder de wind zal waaien.

Windkracht en windsnelheid

Je hoort vast wel eens bij de weerberich- ten dat windkracht 7 wordt verwacht. Dan wordt een windkracht bedoeld, die door een meneer Beaufort is bedacht. Kijk maar eens op de hierbij opgeno- „Schaal van Beaufort”. Dan zie je {dat kracht 7 cen harde wind is- De snel- heid ig 61 kilo- meter per uu t is dus eigenlijk har- der dan een auto in de stad mag rijden. De windsnelheid wordt dus aangegeven in meters per seconde of in kilometers per uur. De kracht van de wind gaat van 0 (windstil) t “windkracht 12, dat is een orkaan, die op z’n weg vernietigt.

Wolken Het was een Engelse apotheker, ene Luke Howard, die in 1803 een boek schreef over wolken. Hij gaf die wolken Latijnse namen, waardoor eigenlijk ie- dereen op de wereld de wolken dezelfde naam kan geven, Hebben jullie ook wel eens wolken ge- zien, die net op een varken lijken, of op een kip, of een krokodil? Dan moet je op een mooie zomerdag maar eens in het gras gaan liggen om de stapelwolken te bekijken. Dat zijn de wolken die we vaak de „„mooiweerwolken”’ noemen. Als de „„bloemkolen’’ erg groot worden dan kan er toch wel eens een regenbui uit komen vallen!

Krimpen en ruimen

krimpen ruimen

De windrichting is de richting

waaruit de wind

waait;

noord. Bij het varen worden de „streken” genoemd: dus bijvoorbeeld noordoost, of oostnoordoost enzovoorts.

Hoe kan een surfer tegen de wind invaren?

Als de wind gaat krimpen, dan moet je maar reken op wat slechter of heel slecht weer. Krimpen is wind die tegen de wijzers van de klok in gaat draaien. Dus bijvoorbeeld van Noord naar West. Krimpen is linksom. En ruimen is het draaien van de wind met de wijzers van de klok mee. Dus bijvoorbeeld van Noord naar Oost. Ruimen (met de ‚‚R°° van rechtsom gemakkelijk te onthou- den) geeft meestal een verbetering van het weer.

Zeilen en surfen Dat je kunt zeilen en surfen met de wind mee, nou dat zal wel duidelijk zijn. En dat je precies tegen de wind in geen cen- timeter vooruit zal komen, dat ligt na- tuurlijk voor de hand. En toch kun je tegen de wind in zeilen An surfen. Je moet je dan voorstellen dat er vanuit de windrichting een soort grote pijl op het water ligt. Als je aan de buitenkanten van die pijl blijft, dan gaat het uitstekend. Hoe meer je naar het midden van die pijl komt, hoe meer je het zeil aan moet trekken om vooruit te komen. Doe je dat niet, dan gaat het zeil flapperen. Het zeil is zoals je weet

Als je recht tegen de wind in wilt surfen gaat je zeil klapperen

en val

De wind achter is het gemakkelijkst

erin en krijgt de boot of de surfplank kracht om vooruit te varen. Op de teke-

een beetje bol. Daarom komt de wind ningen zie je hoe het varen gaat. en ] ease ran Tong Windkracht die heet en dan zie je op zee _o st wateroppervlak als een spiegel 1 lichte koelte een wat rimpelige zee 2 zwakke } Kleine golfjes 3 zwakke tot matige wind grotere golfjes, soms met witte kuifjes 4 matige wind langere golven met witte kuiven 5 matige tot vrij krachtige wind _ hogere, lange golven met veel witte kuiven 6 krachtige wind grote golven met witte schuimkoppen 7 harde wind hoge zee, het witte schuim wordt op de wind meegevoerd 8 stormachtige wind. hoge golven en dichte schuimslierten; de golf- is randen beginnen om te krullen. 9 storm hele hoge golven en dichte schuimslierten, de hel golven beginnen te rollen 10 zware storm hoge golven met lange omkruliende randen en lange slierten wit schuim op de wind oivemie u zeer zware storm oppervlak lijkt wel wit te worden en is angstaanja- E gend in beweging 12 orkaan golven hoger dan 8 meter! ì ie Windsnelheden boven 118 km/uur Voorspel het weer aan de hand van de wolken Een wolkenlucht die erongeveer _ heet isop ongeveer en betekent zo uitziet bns hoogte van vezelige plukken veren crus _9km slechtofslechter kleine, witte korrels cirrocumulus 7 km slecht weer melkachtige lucht waardoor de zon cirrostratus 8km kans op regen uitgeplozen watjesof bolletjes ___altocumulus _4km verandering grauwe sluier _ altostratus 4km regen of sneeuw donkergrijze lucht met flarden nimbostratus _1km _ langdurige regen deken met donkere en lichtere plekken stratocumulus 1,5 km gunstig, geen regen laaghangende grijze lucht met mistof stratus 05km somber weer met motregen N mist of regen cumulus 0,5-3km __ meestal mooi weer eumulonimbus 0,5-13km___wolkbreuken, 7 Ë onweer, hagelbuien

Ze stonden weer bij elkaar op het strand. Een groepje jongens en meisjes. En natuurlijk had Armand weer het meeste te vertellen. Hij was ook verre- weg de grootste van het clubje. Boven- dien was hij een hele goeie surfer. Maar wat-ie nu vertelde was niet te geloven!

Hij wilde nog extra stoer doen en

DE EEV Dell

De blaaskaak

een kort (voorlees)verhaal | Marta

vader heeft een manege

Marta is geboren op het eiland en is vanaf kind al gewend aan de zee. Haar

en Marta heeft

van kleins af aan leren paardrijden. Het liefste rijdt ze op haar eigen pony, Ban- da. Die is met z’n 23 jaar wel wat eigen- wijs geworden, maar

Maar Marta zegt: „Het is niet verstan- dig nu te gaan surfen. Er komt een storm. Kijk maar eens naar die hoge wolk met dat donkere grijze eronder. Jullie kunnen beter naar de camping gaan!”

„Zie je wel, ze is bang om te verliezen. Ze durft niet!’ zegt Armand schamper. „Er staat juist een lek- ker surfwindje en bovendien ben ik niet bang voor storm.”

©

verstaan, want gelijk zet-ie er de vaart in.

De storm is nu in alle hevigheid losge- barsten. Op de camping moet iedereen | zorgen dat alles heel goed vast staat. | Het groepje bewonderaars van Armand zit miezerig bij elkaar in de kantine. Door de ruiten zien ze hoe woest de zee is. Maar ze zeggen tegen elkaar:

ze houdt van haar | ‚Nou, dan trouwe moet je het vriend, die | zelf elke dag met haar langs het weten. = strand antwoordt galop- Marta. Ik zal al vast m’n regenpak aan- “Ach Armand is storm gewend. Hij hed peert. doen. En even later staan ze klaar voor heeft er zelfs een dubbele salto in ge- Marta de start. maakt!” heeft van Toch maken ze zich wel wat ongerust. haar grootvader, | De wedstrijd En terecht. Het gaat helemaal niet goed

die visser was, alles ge- leerd over het weer. Die kon precies voorspellen wat voor weer het zou worden. Hij voelde dat aan de verandering van windrichting,

aan het warm of

„„Het gaat geweldig’, denkt Armand. Z’n surfplank snijdt door het water en hij komt al in de buurt van het eiland. Langs het strand ziet hij Marta rijden. ‚Die haalt me nooit meer in’, mom- pelt-ie. „Wat denkt ze wel? Ik een blaaskaak? Ik zal d’r leren!’

met Armand. Z'n hoofd doet zeer en die verstuikte enkel is ook heel pijnlijk. Hij kan het zeil niet meer houden. Dat laat hij nu maar vallen en hij klampt zich aan de mast vast. Er komen hele hoge golven met grote gemene witte koppen. Hij krijgt het koud en hij drijft steeds verder van het eiland af naar zee!

koud worden Maar dan ineens komt er een zware Armand weet niet meer hoe lang hij op

ervan, aan de windstoot. Door die onverwachte z’n plank heeft gelegen. Het lijkt een hal wolken, en …. kracht duikelt Armand omver. Hij eeuwigheid. Hij geloof hetof niet krijgt de mast op z'n-hoofd-en-heeft is ijskoud

an zn 0

ude zere knieën.

Nou, dat la. ‚te heeft Marta niet,

maar ze heeft al die ver:

anderingen van

het weer heel goed geleerd en ze is bijna

direct een pijnlijke buil. Sj Armand trekt

vertelde: ‚Ik surfde naar het eiland en daar stak ineens een storm op. De golven waren wel zes meter hoog. Ik dacht wat zal ik doen? Nou …. ik wilde wel eens een echte salto proberen. Ik zette de neus van m’n plank in de wind en ging op een hoge golf af”’

De jongens en meisjes die bij Armand stonden luisterden ademloos toe.

„„En heb je een salto gemaakt?” vroe- gen ze.

„Het was ongelooflijk” vertelde Armand. „Ik maakte een dubbele salto en werd door de wind precies op het strand geblazen. Echt waar!”

„Oh, wat goed” verzuchtte één van de meisjes, die nogal verliefderig op Armand leek. Tja dat vond iedereen wel fantastisch.

„Wat jammer, dat er niemand is die zo goed kan surfen als ik’”, zuchtte Armand. Ik zou best eens een wedstrijd willen doen”

Hij keek om zich heen en daar zag hij in de verte een meisje

op een paard aankomen. Het meisje reed geweldig en ze

had bijna net zo’n lange paardestaart als haar pony.

net zo goed in het voorspellen geworden als haar er Zerijdtnuop. )groepje vakantie- gangers af en denkt:

„‚Bah, daar is die akelige jongen weer. Die scheldt mijn pony uit en hij vindt mij ook maar niets. En dat alleen om- dat ik niet van de disco hou!”

Als Marta het groepje nadert, schreeuwt Armand haar toe:

„„Hé boerentrien met je aftandse knol, ik wed dat ik sneller naar de overkant van de baai kan surfen, dan jij langs het strand kunt rijden!”

Marta kijkt vanaf haar paard op P Armand neer en zegt: „Weet je wat jij bent? Een opschepper, een blaaskaak!”’

„‚Dat zullen we dan wel eens zien”, roept Armand stoer. ‚Ik maak direct m’n plank klaar, dan zullen we zien wie hier een blaaskaak is!”

zn surfplank

overeind, maar de wind is nu wel heel erg hard. Hij verstuikt door het van de plank glijden gelijk z’n enkel.

„„Au!””, schreeuwt Armand. Hij zet z'n tanden op elkaar.

„Ik moet door, ik moet eerder aan de overkant zijn!”

Maar niet alleen neemt de wind nog steeds in kracht toe, hij waait nu ook uit een heel andere richting. Armand moet daarom eerst van het strand afvaren anders komt hij nooit goed uit.

en alles doet hem zeer.

‚‚Hé, wat hoort-ie daar?” Het lijkt wel een motorboot.

„„Help!”’ gilt hij. „Help me!”

„Wat lekker warm en wat een fel licht”, denkt Armand als hij wakker wordt. „Waar is hij?”

„„Zo, windmaker en blaaskaak, het werd tijd dat je wakker werd.” Aan het bed in het kleine vissershuisje staat Marta.

Inmiddels galoppeert Marta rustig met Banda

„Kijk, jongens. Daar is langs het strand. Ze „Wat is er gebeurd?” stamelt Armand. Marta op haar aftandse ziet de surfer en „Grootvader en ik hebben je met de knol”, riep Armand. denkt: „Wat zul jij motorvlet uit het water gehaald. Ik zei Daar moesten de ande- dadelijk schrikken toch dat er een storm kwam? Maar je ren wel om giechelen. als de storm op- hebt je leven ook aan mijn pony Banda ‚‚Ik zal met haar steekt!"* Entegen | te danken. Als die niet zo hard gerend een wedstrijd doen. haar trouwe vier- had, dan waren we beslist te laat bij je Ik surf naar de over- voeter zegt ze: gekomen!’

kant van de baai via „Misschien moeten Armand krijgt een vuurrood hoofd en het eiland, dan moet zij we maar snel naar stamelt: „Ik weet niet hoe ik jullie alle- op dat gammele beest grootvader doorrijden. | maal moet bedanken en …. ik wil nooit van haar proberen eerder Die heeft de motorboot. meer een blaaskaak zijn!’

aan de overkant te zijn Er zouden best eens En dan zegt grootvader: „Tja jonge-

ongelukken kunnen gebeuren” Het lijkt of de pony z’n berijdster heeft

man, je kunt beter van Marta leren hoe je het weer kunt voorspellen. Daar zul je als surfer heel veel aan hebben!”

langs het strand. Hoe lijkt dat?” Nou dat vond iedereen wel een goed idee.

ú) DE LEGO KAL

Miniland Een stad om van te dromen en een stad om mee te spelen

Met z’n 4W-vering, verstelbare koplam- pen, z’n antenne en Octan spoiler heeft de coureur veel plezier van z’n nieuwe Strandracer.

Voor de liefhebbers van Miniland is er op deze pagina's nieuws om van te likkebaarden. Het grootste nieuws is natuurlijk de nieuwe oliemaatschappij „Octan'', maar wat dachten jullie van het nieuwe ruimteveer met het kom- plete transport erbij? Tja, de nieuwe doosjes en dozen van Miniland moet je beslist eens goed gaan bekijken.

6351

| Hier zie je de nieuwe surf-camper. Een prachtige camper met een modern cockpit-raam en een keukentje. Op de trailer past de zeilboot en op het dak de surfplank. Er is ook nog een fiets om boodschappen te doen en twee leuke Miniland bewoners, waarvan één met paardestaart! Oh, bijna vergeten, maar de

6551 Dit is een doos die we „Start en Finish’” noemen. Er zitten su- persnelle strandracers in en coureurs, supporters en officials.

Als bij nummer 4 de band is verwisseld, kan de race beginnen. Wie zal het winnen?

6594 De nieuwe Octan Tank- wagen is veel te zien op de wegen in Miniland. Iedereen wil de nieuwe milieuvriendelijke ben- zine tanken, De tank- wagen rijdt dus heel vaak van de haven naar het nieuwe tankstation met een nieuwe lading „„Octan”’.

6346 De technische ruimtevaartmedewerkers in Miniland zijn erin geslaagd om een ruimteveer te bouwen. Hier zie je de ge- stroomlijnde shuttle ‚„Miniveer” op weg naar de lanceerbasis. In de doos zit het Groot Lanceer-transport met de maxi- truck, de motoren, de radiowagen, de bewakers, chauffeurs en astronaut. De satelliet staat nog boven op het ruimteveer. Die gaat straks naar binnen want het dak kan open om hem

| in de ruimte te brengen.

Dit is het nieuwe Octan Benzinestation. Je kunt er niet alleen benzine aan de pompen halen, maar de auto kan ook door de wasstraat. Als je pech hebt, komt de kraanwagen je wegslepen en natuurlijk is er een winkel bij. Het pompbedieningsechtpaar en de meneer

vind je ook in

met z’n auto

deze einde- Ì loos E mooie doos. 6511 Dit is de brandweercommandant van Miniland in z’n nieuwe Brandmeester Commandowagen. De brandmeester is de baas van de spuitgasten van de al

|_ bestaande brandweerkazerne in Mini-

|_ land.

zeilboot heeft ook een buitenboordmotor.

| Wat vinden jullie van deze Surf-

| met surfplank? Het surfzeil kan opgerold en de surfer heeft een bril op tegen de schittering van hi

| licht op het water.

66 D, grofvuil-container van deze Milieu-auto kan eenvoudig op- en afgetakeld worden. Ook de ande- re modellen die je met de elemen- ten van dit doosje kunt maken Ajn erg leuk. Kijk maar eens achter op het doosje!

6512 Laat ’m maar schuiven, die mad Sneeuw- en Grondschuiver. Als e/ vallen, is het een onmisbaar app4 begaanbaar te houden.

| 6314 Hier zie je 6 Nieuwe Miniland-bewoners. Een steekkar, een krik, een zweep, een fiets, een serveerblad met glazen en een 4-nops steentje zitten ook in dit leuke aanvuldoosje.

6533 Dit is een handig karretje. Verkeerspolitie ongevallen vooral op de afneembare

DIE LEW LSL LLT

In februari gaat het beginnen jongens en meisjes:

Paradijselijk Speelleven op „Paradisa

Dit zijn dozen om bij weg te dromen: een paradijselijke omgeving, prachtige paarden, windsurfers, een water- scooter, strandplaten, palmbomen, prachtig geklede bewoners en vakantiegangers dat is het Paradisa.

6419 Dat is werkelijk

eey fantastisch, maar liefst drie prachtige paarden zijn er op de orden PARADISA Paardenranch. De manege en de stallen nne- zitten ook in deze doos. L ZON Net als de paarden- trailer, die wordt ge-

trokken door de terreinwagen, de sulky met een jockey, en na- tuurlijk de “paardrijdsters:

6411 Een café, een ijscokar, een palmboom | met papagaai, een meisje op een Ge een meisje met een surfplank, een ui kijkpost voor de strandwacht en ook nog een prachtig gekleurde grond- | plaat hiervan bouw je je eigen PARADISA Tropica strand. De bloe- men en planten horen er ook bij. Het is werkelijk een ‚‚droom’’ van een doos!

inist in z’n Kleine veel sneeuw is ge- ‘aat om de wegen

6662 Er wordt nog steeds veel gebouwd in Miniland. Daarom is er deze Dubbele Graaflader. De wegwerker kan uitste- kend met deze machine omgaan en als- ie aan het werk is, plaatst hij natuurlijk de waarschuwings borden eerst.

det is de vagen. Let vaailichten!

| zicht, het heeft een eigen zwembad waar de butler een

6416

Hebben jullie wel eens een droom, huis gezien? Nou, dan moet je eens ne gaan kijken naar dit PARADISA Droomhuis. Je hebt er overal vrij uit-

heerlijk frisdrankje serveert, er is een droomkeukentje en in de sportwagen met open dak zijn moeder en dochter zo in het winkelcentrum terwijl pa ligt te zonnebaden. Als je over deze nieuwe doos niet gaat dromen, dan weten we het niet meer.

6405

In deze nieuwe doos zit het PARADISA Rijpaard met de drinkplaats; de trailerwagen; de amazone -en-de pikeur--Met ditgijpaard in de trailer gaan ze op weg naar het Concours

1 „ique.

6401

Het is er heerlijk koel in het paviljoen na het surfen of water- scooteren. Dit is

de nieuwe PARADISA Water- sport doos.

Leuk nieuws voor peuters: extra DUPLO speelpret

Vanaf februari 1992

2387

De gekste dieren kun je bouwen met die grote veilige DUPLO elementen uit de nieuwe Grote DUPLO Speelton „„Dierenvrienden”’. In die handige op- bergton zit eindeloos speelplezier met Basje, Baasje, Pukkie, Poekie en Langoor. Kijk uit naar de grote gele ton met die leuke dierenkopjes. In februari komt hij in de winkels.

2304 De nieuwe

Grote DUPLO Grondplaat van 38 x 38 cm is groen. Een perfekte aanvulling bij bijvoorbeeld de emmers, maar ook voor het uitbouwen van de boerderij of de dierentuin.

6

Bouwkunstenaars

We ontvingen meer foto’s van bouw- werken dan we in deze LEGO krant kun- nen plaatsen. Het kan daarom zijn dat we er nog een paar moeten doorschuiven naar de volgende LEGO krant. Het kan ook zijn dat we nog zoveel nieuwe, origi- nele bouwwerken binnenkrijgen, dat die een plaatsje opeisen. Hoe dan ook: hier komt na de hele moeilijke keuze de eer- ste selectie LEGO Meesterbouwers!

cl Johan Werkman uit Mensingeweer bouwde van LEGO TECHNIC elemen- ten deze combine. Op het transport- karretje achter de combine ligt het maaibord. We vinden het een technisch knap staaltje en we stuurden het certifi- caat LEGO Meesterbouwer naar Johan toe. Proficiat!

[3 Zie hier één van de piratenpoppen die de broers Sjoerd en Wouter Tollenaar uit Houten hebben gebouwd. Het is

natuurlijk-best-knap-om-van-aldie- verschillende LEGO elementen zelf zo’n piratenpop te bedenken en te bouwen. Jullie zijn LEGO Meesterbouwers!

Eq Het warenhuis O.R. op deze foto heeft van alles te koop. Het is bedacht en gebouwd door Joeri en Paco Oltheten Rosario. Ze hebben hun ach- ternaam gebruikt om het 5 kilo wegende warenhuis een naam te geven. Naast al- lerlei spullen die er te koop zijn, is er een gezellig klein restaurant in en …. schrijft Joeri „het gebouw is elektro- nisch beveiligd”. Met dit gebouw zijn er weer twee LEGO Meester-

bouwers bij in

Leiden.

DE LEGO KLANT

B Freerk Drost vaart met z’n ouders en zusjes op het binnenvaartschip „„Adria- na”. Z'n zusjes en hij spelen vaak met LEGO en ze bouwen dan allerlei sche- pen. Op de foto zien jullie een „„Bruine- bonenboot”’ die door een zelfbedachte kraan wordt gelost. We vinden Freerk beslist een LEGO Meesterbouwer.

De „Sint Stephanuskerk” met markt is van de bouwkunstenaar Stefan Rutten. De kerk is volledig ingericht en er is verlichting in. Er hoort een heel aardige pastoor bij schrijft Stefan. Een origineel idee is het in ieder geval om zo’n heel marktplein met kerk te bou- wen. Of de foto echt mooi kan worden afgedrukt, moeten we afwachten, maar het idee is een certificaat LEGO Meesterbouwer zeker waard.

El Dirk Tjepkema uit Oudebildtzijl bouwde deze prachtige kabelbaan met echt werkende liftcabines. De aandrij- ving is een LEGO batterij-motor. Dirk vertelt eerlijk dat z’n vader hem wel heeft geholpen, maar als je 8 jaar bent, dan mag dat best bij zo’n ingewikkelde constructie en we vinden hem een echte LEGO Meesterbouwer!

it prachtige model Ae McDonnell-Douglass MD-11. Om een paar technische

snufjes te noemen: het landingsgestel is inklapbaar, de drie motoren kunnen draai- en, achterin het vliegtuig is een keukentje en er kunnen 17 passagiers in. Voor het toestel staan 2 Miniland piloten. Met dit model krijgt Michèl Hennen het certificaat voor Meesterbouwer. Deze LEGO bouwkunstenaar woont in het Limburgse Spaubeek.

In Epe is een kosmobiel geland. Het is het langste ruimteschip op wielen van Joost en Jasper Smit. Wat een idee om zoiets te bouwen met een kabelbaan voor sneltransport van de bemanning en het onbemande verkenningsvliegtuig. We hebben wel eens mooiere modellen gezien maar niet zulke gekke! Dus voor het originele idee krijgen jullie het certificaat LEGO Meesterbouwer.

53 Bas Aspers woont aan de andere kant van de wereld. Maar in Nieuw Zeeland wordt ook prachtig met LEGO ge- bouwd. Dit is een ingewikkelde loopma- chine die via een ingewikkeld raderwerk binnenin met zes voeten kan lopen. Er blijven er steeds drie van op de grond, schrijft Bas. En per luchtpost is naar hem een certificaat voor LEGO Meester- bouwer verzonden.

B Ee E33 Marco Maljaars uit Beverwijk bouw- de dit prachtige booreiland. Het plat- form kan omhoog en omlaag, er zijn al- lerlei bemanningsverblijven, een plat- form voor een heli, vluchtboten en van- zelfsprekend een boorinstallatie met kraan. Een heel knap bouwwerk vinden we en daarom stuurden we Marco het certificaat LEGO Meesterbouwer.

In deze krant heb je kunnen lezen dat je niet pal tegen de wind in kan zeilen of surfen. Met de wind mee kan natuurlijk wel, maar ook schuin tegen de wind in

gaat goed.

Een surfer die bijvoorbeeld in een ka- naal tegen de wind in moet varen gaat schuin van de ene kant naar de andere kant. Elke keer dat hij van richting ver- andert, begint hij aan een nieuwe „‚slag””. Op onderstaande tekening zie je dat hij 3 slagen moet maken om uit de sloot te komen.

Nou wordt het wel wat moeilijk. Je ziet op de grote tekening het paradijs-eiland liggen. Daar is een prachtig strand aan de zuidkant van het eiland. Je ziet ook onderaan een strand op het vaste land. Daar staat „START”. Er gaat een surfer vanaf de „START naar de „FINISH® op het paradijs-eiland en. er vlak voor de start een ligt en dat er ook nog een de kust en het

DE LEGO KLRLAL

Surf naar het paradijs-eiland en win een LEGO doos naar keuze!

Maar als de surfer aan het varen is, draait de wind naar Noordoost.

En nu komt de vraag:

Hoeveel slagen moet de surfer minimaal maken om van de START naar de FINISH te varen? Zijn dat er 3,4, 5, 6 of 7?

Weet je het antwoord, stuur dat dan vóór 15 maart 1992 aan

Redaktie LEGO krant

Postbus 98

9460 AB Gieten.

Als je de krant niet stuk wilt knippen, schrijf dan de puzzelbon over op een briefkaart of een brief.

Uit de goede oplossingen worden 5 prijswinnaars getrokken die een LEGO doos naar keuze krijgen met een maxi- male winkelwaarde van f 100, —.

Prijswinnaars van de zomerzon-puzzel

Wat hadden een heleboel kinderen hun best gedaan. De mooiste foto’s, teke- ningen en bouwsels kwamen op het redaktie-buro.

Samen met de medewerksters van de af- deling Voorlichting werden de gelukkige winnaars gekozen. Die hadden allemaal 38 zonnetjes geteld! En dat was goed. De 6 hoofdprijswinnaars en de 15 kinderen die een troostprijs kregen, ontvingen inmiddels persoonlijk bericht.

De surfer moet minimaal - „FINISH' te varen.

paradijs-eitand-puzzelbon

lagen maken om van „START TAS!

pen een jongen/meisje* van À ik graag de volgende doos of

Het eindstation was MINILAND

Dat antwoord hadden vierduizend- driehonderdeneenennegentig (4391) kin- deren goed gevonden! Tja, dan wordt de kans op een prijs natuurlijk wel klein. Maar toch zijn er 5 gelukkigen, die een LEGO doos naar keuze hebben gewonnen. Het waren:

José Dekker uit Daarle

Mike Huisman, Den Bosch

Niels Bax, Oud Heusden

Manuel Ansems, Rotterdam

Martijn Swarts, Nieuwe Pekela

Deze 5 hartelijk gelukgewenst en… alle andere inzenders probeer het eens met de surfer van de nieuwe puzzel. Doe je best!

jaar en als ik een prijs dozen met een

Spelen met LEGO als het 45° in de schaduw is

Dat doet Walter Kouw die midden in Afrika woont. Hij woont in Niamey in de staat Niger. Zoek in de atlas maar eens op waar dat ligt. Walter gaat naar de internationale school daar, maar elk

vrij uurtje speelt hij met z’n lievelings- speelgoed. Dat is... natuurlijk LEGO! Walter blijft LEGO altijd boeiend vin- den, ook al is het daar in Niger soms wel 45 °C in de schaduw! _

KIK NOU! WIT 15 ZE DAPPER, ONS BAULERIENMDE!

20 MOdl Ook 1 EN LEUK MET DAT- ed NETALS NEEN ECHT

s5555t. / ssssst./ ‘HA! JI BAT GEK! DAT 15 EEN

PA- RA-PWw- DE! VOOR UAA DIE DAGEN vbn in 15 BUTBV, MET SNEEUW,

HAGEL A DNDERlAGL sss, ST

AAAH ZI NIET, VOOR ALS HET BUITEN

WARM !5, MET ZON ENIS EN SLAGROOM MET HAGELSLAG /

On

sssé ss /

® LEGO, LEGOLAND, LEGO Technic en het DUPLO merkbeeld zijn geregistreerde merken © 1991 Copyright van de LEGO krant berust bij LEGO Nederland b.v.

Doe eens een zeilrijrace! | Heb je de nieuwe

| Als het een beetje waait, kun je er al | LEGO katalogus al? plezier mee hebben. Je maakt van

LEGO een karretje en daarop zet jeeen _ | Achtenveertig pagina’s dik, boordevol mast met een zeil. Vriendinnen of vrien- | informatie, in de prachtigste kleuren ge- den doen dat ook en…. de zeilrijrace drukt …. dat is de nieuwe katalogus

kan beginnen! Hoe harder het waait, voor 1992.

hoe spannender het wordt. Maar bij Gratis, om niets, te geef, kosteloos, dus windkracht 9 (kijk maar eens op de helemaal voor noppes kun je dit fraaie schaal van Beaufort) kunnen jullie beter | boekwerkje bij de LEGO winkel gaan binnen blijven! halen.

Helaas staan er ook dit jaar geen (advies)prijzen in. Voor de prijs van een doos moet je dus naar de winkel, want die bepaalt uiteindelijk wat het allemaal kost. Maar de kosten van die prachtige LEGO katalogus 1992 zijn nulkomma- nul!

st! s5ssst. Be

sssrrt{, _ TOORIIJK NIET. DAT 15 Ea) PARAPWUIE DAT NEET IK ZEER, DAT IS VOOR VAN DE

DAGEN DAT ER BUITEN BESEN WT Eu SNEEUW EN HAGEL.

Ssst

WELNEE, DA's VOOR DE DAGEN DAT BUITEN DE ZON ZO WARM SCHIJNT,

Op HUIS IDE MOETEN) ZETTEN OMDAT HET ANDERS SMELT.

BAH, NOV BEN IK GEVALLEN EN DAT IS JUWE SCHULD!

IK NERD AFGELEID DOOR JULIE GERUZIE)

IK HAD WEL. DOOD KUNNEN ZN! GELUKKIG HAD Ik HN DARASHUUTJE Bj ME.

Redaktie: Henk Steinroth Communicatie Vormgeving en zetwerk: Studio Dorèl Iilustraties: Koen van der Velden, Lian Ong (pag. 3) Fotografie: Bob van Zalm